- μπαϊράμι
- Λέξη τουρκοπερσική, που σημαίνει γιορτή. Ειδικά ονομάζονται μ. οι δύο μεγάλες γιορτές της μουσουλμανικής θρησκείας, το μικρό μ., που λέγεται από τους Τούρκους σεκέρμ, και το κουρμπάν-μ. (γιορτή των θυσιών). Οι Τούρκοι θεωρούν το πρώτο σημαντικότερο σαν πολιτική γιορτή. Συμπίπτει με την 1η του αραβικού σεληνιακού μήνα Σεβάλ, μετά τον μήνα Ραμαζάν. Το δεύτερο (κουρμπάν-μ.) θεωρείται μεγάλη θρησκευτική γιορτή και γιορτάζεται 70 μέρες μετά το πρώτο. Στη διάρκεια του κουρμπάν-μ., κάθε οικογένεια σφάζει από ένα ή και περισσότερα αρσενικά πρόβατα. Με την ευκαιρία της γιορτής αυτής, πολλές χιλιάδες μουσουλμάνων προσκυνητών πηγαίνουν στη Μέκκα από όλα τα μέρη του κόσμου.
Τα δυο μ. γιορτάζονταν άλλοτε στα σουλτανικά ανάκτορα της Κωνσταντινούπολης με μεγάλη πομπή, που λεγόταν τελετή του χειροφιλήματος: Ο σουλτάνος δεχόταν τα συγχαρητήρια των υπουργών, μεγιστάνων και άλλων ανώτερων λειτουργών του κράτους, οι οποίοι προσκυνούσαν μια κροσσωτή ταινία που βρισκόταν στα πόδια του θρόνου του σουλτάνου. Κατά το κουρμπάν-μ. ο ίδιος ο σουλτάνος έσφαζε ή προσποιόταν ότι έσφαζε ένα πρόβατο.
Τυνήσιοι μουσουλμάνοι με πατροπαράδοτες ενδυμασίες και όργανα προετοιμάζονται για τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή, το μπαϊράμι.
* * *και βαϊράμι, τοονομασία τών δύο μεγάλων θρησκευτικών εορτών τών μουσουλμάνων, από τις οποίες η μία ακολουθεί τη νηστεία τού ραμαζανίου και η άλλη γιορτάζεται μετά από εβδομήντα μέρες.[ΕΤΥΜΟΛ. < τουρκ. bayram].
Dictionary of Greek. 2013.